Özbekistan’da ikinci kez düzenlenen eşsiz ekolojik maraton “Barsakelmes”, Aral bölgesini örnek alarak, kamuoyunun dikkatini insan kaynaklı sorunlara çekmeyi amaçlıyor.
Maraton, suların çekilmesiyle tuz bataklığına dönüşen eski adanın adını taşıyor. Ufukta uzanan uçsuz bucaksız çöl, sessizlik ve ayakların altındaki kalın tuz tabakasının çıtırtısı, felaketin boyutunu hatırlatıyor.
Uluslararası Eko-Maraton organizatörü Andrey Kulikov şöyle söyledi:
“Aral Maratonu’na hazırlanırken bir keşif gezisine çıkıyordum ve haritada kurumuş Aral Denizi’nin yanında beyaz bir nokta gördüm, dikkatimi çekti. Buraya gelmeye karar verdim, ilk defa gelmiştim, bir keşif gezisine katılmıştım. Sonra uluslararası koşucu Dean Karnazes’i davet ettik, burasının eşsizliği ve organizasyonun güvenliği hakkında en yüksek değerlendirmeyi yaptı.”
Bu eşsiz ve trajik manzaralardaki yarış, duygusal açıdan hiçbir şehir parkuruyla kıyaslanamaz. Barsakelmes Maratonu, koşu tutkunlarını, ekoturistleri ve gezegenimizin eşsiz köşelerinin korunması için mücadele etmeye hazır, duyarlı insanları bir araya getirdi.


Yorum yazabilirsiniz