Kadim Türk Şehirleri Kültür Sanat Türk Dünyası

Buhara Bienali 2027 Kültür ve Sanatta Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

İki binden fazla yıldır Buhara, kültürlerin, bilginin ve zanaatların kesişim noktası olarak varlığını sürdürmüş; bu tarihî birikim, Özbekistan’da ilk büyük uluslararası sanat bienalinin düzenlenmesi ve sürekli gelişen yeni bir Kültür Mahallesi’nin oluşturulmasıyla ülke tarihinde yeni bir döneme ilham kaynağı olmuştur.

Buhara Bienali, Özbekistan Kültür ve Sanat Geliştirme Vakfı (ACDF) tarafından geliştirilen geniş kapsamlı bir konsepti hayata geçirmektedir: Mirası statik bir hatıra olarak değil, yaratıcı bir geleceğin temeli olarak yeniden canlandırmak.

2025 yılında “Kırık Kalpler İçin Tarifler” temasıyla düzenlenen ilk serginin küratörlüğünü Diana Campbell üstlenmiştir. 5 Eylül – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında 10 hafta süren disiplinlerarası etkinlik, dünyanın farklı bölgelerinden sanatçıları ve Özbekistan’ın zanaatkârlarını bir araya getirmiş, toplam 1,8 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır. Tüm eserler özel olarak belirli mekânlar için üretilmiş ve Özbekistan’da ACDF tarafından hayata geçirilmiştir. Bu durum, yerel zanaatın ve iş birliğinin gücüne bir saygı niteliği taşımaktadır.

2027 bienalinin küratörlüğünü Kualpat Yantasasat üstlenecek olup etkinlik 3 Eylül – 21 Kasım 2027 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Buhara’daki gelişmekte olan Kültür Mahallesi, Magoki Attori Camii ve yüzyıllık kervansaraylar gibi tarihî yapıları yeniden anlamlandırarak, bienalin ilk büyük girişimi olarak canlandırmıştır. Gelecekte Kültür Mahallesi; bir güzel sanatlar müzesi, sergi alanı, müzik okulu, sanatçı atölyeleri ve dijital arşive ev sahipliği yapacaktır.

Buhara Bienali ve Kültür Mahallesi, UNESCO’nun el sanatları ve halk sanatları alanındaki “Yaratıcı Şehirler” programı kapsamında uzun vadeli ve kapsamlı bir ana planın parçasıdır. Bu plan, Gayane Umerova’nın liderliğinde ve mimari ortak olarak Wilmotte & Associés ofisinin katkılarıyla yürütülmektedir.

Yorum yazabilirsiniz