Yakut sineması bugün tüm dünyada tanınıyor. Bölgede 50’den fazla film şirketi ve yaratıcı dernek faaliyet gösteriyor. Her yıl yaklaşık 12 film vizyona giriyor.
Yakutistan Devlet Başkanı Aysen Nikolaev, Doğu Ekonomik Forumu’nun “Arktik: Enformasyon Politikası” oturumunda bu konudan bahsetti. Ona göre, cumhuriyet yaratıcı endüstrilerin gelişimine büyük önem veriyor: “Çarpıcı bir örnek; Yakut sineması, milyonlarca hayranı ve birçok uluslararası ödülü olan bir sinemadır”.
Aysen Nikolaev, “Yakut filmleri düzenli olarak uluslararası festivallerde ödül kazanıyor ve bu artık bölgesel bir egzotizm değil, zorlu iklim koşullarında doğan rekabetçi bir endüstri,” diye vurguladı:
“Yerli halkların yaratıcı potansiyelini desteklemek amacıyla Yakutsk’ta, Urallar ötesinde en büyük teknolojik endüstri merkezi olacak tam kapsamlı bir Uzak Doğu film pavyonu oluşturmak için bir proje yürütülyor. Pavyon yılda 40’a kadar film üretecek, yeni istihdam yaratacak ve ülkenin dört bir yanından yetenekli gençleri Arktika’ya çekecek.
Ayrıca, Yakutistan’da 1.500 kişilik ve yaklaşık 32 bin metrekarelik toplam alana sahip Arctic Epic ve Sanat Merkezi’nin inşası projesinin tamamlanmak üzereyiz. Yeni kültür merkezi, Rus Arktik bölgesinin amiral gemisi projesi olacak. Her düzeyde müzik ve tiyatro etkinliğine olanak sağlayacak ve cumhuriyetin başkentinin önemli bir mimari ve turistik merkezi haline gelecek”.
Yakutistan Devlet Başkanı, Arktik bölgesinin geleneklerin yeniliklerle buluştuğu yeni fırsatlar merkezine dönüştüğüne olan güvenini dile getirdi.
Yorum yazabilirsiniz