Türkmen Atı Ulusal Günü vesilesiyle, Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Müzesi’nde “Cennet Atları – Türkmen Halkının Şanı ve Gururu” adlı özel bir sergi düzenlendi.
Müzenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sergide Türkmenistan topraklarında gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sırasında bulunan antik terakota at heykelcikleri sergileniyor.
Ziyaretçiler ayrıca müze koleksiyonunda yer alan nadir fotoğrafları da görebiliyor. Bu fotoğraflarda, geleneksel donanımlarıyla yarış atları ve konuyla ilgili ünlü ressamların eserleri yer alıyor.
Kurulan temsili bir Türkmen çadırında (“ak öý”), çeşitli halı ürünleri, püskül ve saçaklarla süslenmiş at örtüleri, halıdan yapılmış eyerler ile göğüslük, kamçı ve dizgin gibi at aksesuarları sergileniyor.
Bunun yanı sıra, Türkmen Ahal Teke atlarını yücelten ve dönemin ilerlemesini simgeleyen çeşitli takı örnekleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Serginin açılışı, Kültür ve Eğitim Bölümü Başkanı Dovlet Rejepov tarafından gerçekleştirildi. Ardından söz alan konuklar arasında Türkmenistan Halk Sanatçısı Sukhankerdi Orazberdiyev, “Watan” gazetesi editörü Ogultach Oraztaganova ve Arkadağ şehrindeki Aba Annayev Uluslararası Binicilik Akademisi Kütüphane Bölüm Başkanı Aycemal Bayramova da yer aldı.


Yorum yazabilirsiniz