Kültür Sanat Türk Dünyası

Türkistan’a Türk Uygarlığı Merkezi Çağrısı

Vakıf başkanına göre, bu tür girişimler çeşitli bilimsel toplantılarda düzenli olarak gündeme geliyor. Ancak hiçbir müze, değerli eserlerini kalıcı olarak devretmeye hazır değil. Kazakistan’da da tarihi eserlerin yalnızca gezici sergiler kapsamında geçici olarak sergilenmesine izin veriliyor.

Raimkulova, Türk dünyasına ait eserlerin dünyanın farklı ve tanınmış müzelerinde saklandığını belirterek şunları söyledi:

“Bu eserleri tanımamız ve görmemiz gerekiyor. Bu nedenle bizim görüşümüze göre sanal müzeler oluşturulmalı. Bu amaçla Astana’daki Alem.ai merkezinde Turk Heritage platformu açılacak. Bu platform kapsamında Türk dünyasının sanal müzesi, sanal arşivi ve sanal kütüphanesi oluşturulması planlanıyor. Yani Türk ülkelerinin kültür bakanlıklarının yürüttüğü kapsamlı çalışmalar tek bir portalda birleştirilecek.”

Bununla birlikte konuşmacı, Türkistan’da Türk uygarlığına adanmış bir merkez açılmasının gerekliliğini de vurguladı:

“Şu anda tüm Türk ülkelerine eşit bir bakış açısıyla yaklaşmam gerekiyor. Ancak Türkistan’da mutlaka bir müze ya da Türk uygarlığı merkezi açılmalı. Çünkü biz Türk uygarlığının beşiğiyiz ve bunu tüm Türk ülkeleri kabul ediyor. Görünen o ki bu konu oldukça güncel olduğu için yakın zamanda hayata geçirilebilir. Elbette böyle bir müze Türk ülkelerinin herhangi birinde açılabilir. Ancak Türkistan, Türk halklarının manevi başkentidir.”

Yıl sonuna kadar Astana’daki Alem.ai merkezinde Türk Mirası Küresel Platformu — Turk Heritage’in açılması planlanıyor.

Yorum yazabilirsiniz