Tatar kültürünü ve zarafetini dünyayla buluşturan “Tatar Kızı – 2026” yarışmasında final heyecanı Hazar’ın kıyısına taşınıyor. 26 iddialı adayın Kazan’daki yarı final maratonu sürerken, 7-8 Ekim’deki büyük taç giyme töreninin adresi Türkmenistan’ın incisi Avaza oldu. Bu yıl ilk kez programa eklenen geleneksel okçuluk gibi sürpriz etaplar ise yarışmaya şimdiden farklı bir boyut kazandırdı.
Hatırlatmak gerekirse Türkmenistan, finali düzenleme hakkını geçen sezonun sonuçlarına göre elde etti: Yarışma tüzüğüne göre ev sahibi ülke, bir önceki yılın kazananının doğum yerine göre belirleniyor. “Tatar Kızı – 2025” unvanını Türkmenistan doğumlu Alsu Rafikova kazanmış, geçen sezonun finali ise Orenburg’da yapılmıştı.
Türkmenistan’daki final hazırlıkları yüksek bir organizasyon düzeyinde yürütülüyor. Daha önce Dünya Tatar Kongresi Ulusal Konseyi Başkanı ve Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Vasil Şayhraziyev ülkeye bir çalışma ziyaretinde bulundu. Şayhraziyev, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bahar Seyidova ve Ülkenin Kültür Bakanı Gurbanmurat Muradaliyev ile görüşmeler gerçekleştirdi; ayrıca final etkinliklerinin düzenleneceği “Avaza” Ulusal Turizm Bölgesi’ndeki alanı bizzat inceledi. Bunun yanı sıra ziyaret kapsamında, organizasyona gerekli desteği sağlamaya hazır olduklarını teyit eden Türkmenbaşı Şehri Hâkimi Niyazcan Niyazcanov ile de bir görüşme yapıldı.
Yarışmanın yarı finali 24 Ağustos’ta Kazan’da başladı ve 30 Ağustos’a kadar devam edecek. Yarı finale Rusya’nın çeşitli bölgelerinden ve yurt dışından Tatar halkını temsil eden 26 genç kız katılıyor. Katılımcıların entelektüel ve kreatif sınavlardan geçeceği, ayrıca sosyal ve kültürel projelerini savunacağı bir haftalık sürecin sonunda, Türkmenistan’daki unvan mücadelesine devam edecek 12 finalist belirlenecek.
Yarışma Direktörlüğü Başkanı Almaz Hayrullin’in belirttiğine göre, bu yılki programa ilk kez okçuluk yarışı da dahil edildi. Hayrullin’e göre bu yarışma; katılımcıların el çabukluğunu, dikkatini ve milli ruhunu sergileyen benzersiz bir sınav olacak.


Yorum yazabilirsiniz