Kazakistan, Kuşak ve Yol girişimi kapsamında Çin’den en fazla yatırım alan ülke oldu; sadece 2025 yılında yaklaşık 23 milyar dolar yatırım yapıldı ve bu rakam tüm proje yatırımlarının yaklaşık %20’sine denk geliyor.
Kazakistan’da “2024-Çin Turizm Yılı” ilan edildi, vizesiz rejim yürürlükte ve turist akışı son beş yılda 9 kat arttı.
Çin’de yaklaşık 4.000 Kazak öğrenci eğitim görüyor. Orta Asya, Pekin’in hedeflerine nasıl yanıt veriyor ve Astana bu konuda nasıl bir rol oynuyor?
Çin, son yıllarda Orta Asya’daki varlığını önemli ölçüde genişleterek, başlıca dış politika ortaklarından biri haline geldi.
Orta Asya, Pekin’in hırslarına nasıl karşılık veriyor ve Astana’nın bunda nasıl bir rolü var?
Çin, son yıllarda Orta Asya’daki varlığını önemli ölçüde genişleterek, başlıca dış politika ortaklarından biri haline geldi.
Çin-Kazakistan ilişkilerinde son üç yıldır yaşanan olumlu dinamiklerin, tarihsel bağlar, birbirini tamamlayan ekonomik yapılar ve Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesindeki derin koordinasyondan kaynaklanlyor. Pratik açıdan bakıldığında, Kazakistan Orta Asya’nın en büyük ekonomisidir.
Astana ile Pekin arasındaki yakınlaşmanın derin tarihi kökleri bulunmaktadır. Diplomatik ilişkiler 3 Ocak 1992’de kurulmuştur. 1998’de devlet sınırı sorunu çözülmüş ve 2002’de iyi komşuluk ve iş birliği anlaşması imzalanmıştır. Sonraki yıllarda iş birliği daha da güçlenmiştir.
Ancak asıl dönüm noktası, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2013 yılında Astana’da Kuşak ve Yol Girişimi’ni dünyaya duyurmasıyla geldi. O zamandan beri Kazakistan, Çin’in Orta Asya’daki kilit ortağı haline geldi. Çin, girişime sağladığı fonu önemli ölçüde artırarak toplam 1,3 trilyon doları aşan anlaşmalar yaptı. Bu da Çin’i Kazakistan ekonomisine yatırım yapan en büyük beş şirketten biri haline getirdi.
Uzmanlara göre, bölgenin en büyük ekonomisi olan Kazakistan, yalnızca ortak sınırı nedeniyle değil, aynı zamanda kendine özgü dış politika stratejisi nedeniyle de Çin için önemli bir ortak olmaya devam ediyor. Ayrıca, Kazakistan’ın hassas diplomatik politikası Çin ile yakınlaşmasında meyvesini veriyor. Bu yıl Kazakistan’da Çin Turizm Yılı ilan edildi ve vizesiz rejimin ve direkt uçuşların başlatılması, konaklama sektörü için dünyanın en büyük pazarlarından birini açtı. Bu anlaşmalar, her iki ülke sakinleri için de somut sonuçlar veriyor: Kazakhtourism’e göre, Çin’den gelen turist akışı beş yılda dokuz kat arttı”.
Çin, yalnızca turistler arasında değil, öğrenciler arasında da popülerlik kazanıyor; yaklaşık 4 bin Kazakistanlı burada eğitim görüyor. Her iki ülkenin de artan ilgisi göz önüne alındığında, Kazakistan’daki Çin şubelerinde ve Konfüçyüs merkezlerinde eğitim görmüş uzmanlara talep artacak.
Kazakistan, hammaddeye bağımlılığı azaltarak ve yeni İpek Yolu üzerindeki ekonomisini geliştirerek Avrupa ve Çin arasında önemli bir bağlantı noktası haline geldi. Ustaca bir diplomasiyle ele alındığında, tüm bölge için bir fırsat penceresi görüyoruz.
Yorum yazabilirsiniz