Etkinlik Kültür Sanat Türk Dünyası

Almatı, “2025 Türk Dünyası Gençlik Başkenti” Statüsüne Layık Görüldü

Yazan Tüdev

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) IV. Uluslararası Gençlik Festivali’nin açılış töreni 18 Ağustos’ta Almatı’da gerçekleştirildi.

Açılış töreninde Azerbaycan’ın Lenkeran şehri temsilcileri, Almatı gençlerine sembolik bir anahtar teslim ederek kardeşlik, güven ve yeni fırsatların bayrağını taşıdı. Böylece, Almatı, “2025 Türk Dünyası Gençlik Başkenti” statüsüne layık görüldü

Festivalin açılış töreninde Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanı Aida Balayeva, Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in gençlere yönelik tebrik mesajını okudu:

“Almatı, bağımsızlığımızın altın beşiği, yaratıcı gençliğin mübarek yurdudur. Almatı, ülkemiz tarihinde sadece Kazak halkının değil, tüm Türk dünyasının manevi merkezi olmuş, milli kültürümüzün dayanağı olmuştur. Bugün Türk devletlerinin eğitimli, yetenekli ve aktif gençleri görkemli Alatau’nun eteklerinde toplanmıştır. Bu geniş kapsamlı forum çerçevesinde yeni dostluklar kuracağınızdan ve yeni fikir ve projeleri hayata geçireceğinizden eminim. Genç nesillerimizin birliği, Türk dünyası için sağlam bir temelin ve geleceğin anahtarıdır. Kazakistan, kardeş halkların olumlu girişimlerini her zaman desteklemektedir. Ülkelerimiz arasındaki kapsamlı iş birliğini güçlendirmeye özel önem veriyoruz. Dünya Göçebe Oyunları’nın Astana’da düzenlenmesi, Aktau’nun “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ve Almatı’nın Türk Dünyası Gençlik Başkenti ilan edilmesi bunun çarpıcı örnekleridir”.

Abay Meydanı’ndaki tören, Kazak sanatçıların ve yaratıcı grupların yer aldığı canlı bir konser programıyla sona erdi. Şenlikli gösteri, Türk devletlerinin gençleri arasında dostluk ve birliğin sembolü haline geldi.

Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan’ı kapsayan Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinden gelen delegeler, gençlik politikası, girişimcilik, sivil katılım ve sosyal girişimlerin geliştirilmesi alanındaki projelerin uygulanmasındaki deneyimlerini paylaştılar.

Yorum yazabilirsiniz