Tarih Türk Dünyası

Almatı’da Saka Dönemine Ait Altın Yüzük Bulundu

Yazan Tüdev

Almatı bölgesindeki Uygur ilçesinde, Farabi adını taşıyan Kazak Ulusal Üniversitesi’nden arkeologlar, Saka dönemine ait eşsiz altın takılar keşfetti. Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, buluntular erken Demir Çağı’na ait mezar höyüklerinin incelendiği Togyzbulak köyü yakınlarında bulundu. 50’den fazla mezar höyüğünden oluşan Togyzbulak-1 ve Togyzbulak-2 mezarlıklarında uzmanlar arazi kazıları gerçekleştirdi.

Tarih Bilimleri Doktoru, Profesör Dosbol Baygunakov, arazi çalışmaları sırasında altı adet mezar höyüğünün ortaya çıkarıldığını söyledi.

Gerçek bir keşif ise 3 No’lu mezar höyüğünde ağırlığı yaklaşık 8 gram olan, üzerinde aslan resmi bulunan altın bir yüzüğün bulunmasıydı.

Bu tür eserler nadirdir. Yüzük neredeyse 8 gram ağırlığındadır ve bir altın külçeden yapılmıştır. Yüzükteki aslan resmi senkretizmle yakından ilişkilidir. İlk bakışta bir kadının yüzünü, bir aslanın ağzını ve yelesini veya hatta bir boğayı, belki de bir koçu görebilirsiniz; bu, antik kabileler arasında yaygın bir külttü.

Uzmanlara göre, bu tür mezarlar ve eserler Kazakistan topraklarında yaşayan Saka kabilelerinin tipik örnekleridir. Keşfedilen kompleksler yaklaşık olarak MÖ 4.-3. yüzyıllara tarihlenmektedir.

Yorum yazabilirsiniz