Kazakistan ve Özbekistan’dan oluşan birleşik heyet, önemli sınır demir yolu altyapılarını incelemek için bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Bu ziyaret, iki ülke ulaşım bakanlıkları arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde taşımacılık hacmini 60 milyon tona çıkarma hedefiyle yapıldı.
Heyete demir yolları idarecileri, Sınır Güvenliği Temsilcileri, Devlet Gelirleri Komitesi (KGD) yetkilileri ve tarım bakanlığı uzmanları, fitosaniter ve veteriner kontrolü sorumluları da katıldı.
Heyet, Saryagaş ve Syrdarya’daki stratejik bağlantıları detaylı bir şekilde inceledi. Bu noktalar, taşımacılık hacmini iki katına çıkarma hedefi doğrultusunda kapasite artırımı için temel unsurlar olacak.
Ziyaret sırasında, demir yolu taşımacılığının etkinliğini ve kapasitesini etkileyen dar noktaların giderilmesi amacıyla altyapının geliştirilmesi üzerinde duruldu.
Heyet, devletler arası bağlantılardaki kapasite artırma çalışmalarının öncelikli olduğunu belirtti. Saryagash bağlantısındaki kapasite, günlük 36’dan 40 tren çiftine çıkarılacak. Oasis bağlantısındaki kapasite ise 5 kat artacak ve günlük 10 tren çifti hedefleniyor. Özellikle Syrdarya bağlantısının geliştirilmesine önem verildi. Darbaza-Maktaral bölgesinin devreye girmesiyle birlikte bu bağlantıda da günlük 10 tren çifti hedefleniyor. Bu, 60 milyon tonluk taşımacılık hedefine ulaşmak için gerekli teknik altyapıyı sağlayacak.
2025 yılı sonunda, iki ülke arasındaki demir yolu taşımacılığı hacmi 32,3 milyon tona ulaşarak, 2024 yılına göre %16’lık bir artış sağladı.


Yorum yazabilirsiniz