Etkinlik Kültür Sanat Siyaset Tarih Türk Dünyası

Orhun’dan Günümüze Türk Dilleri: Meksika’da Kültürel Buluşma

Azerbaycan, Türkiye ve Kazakistan’ın Meksika’daki büyükelçilikleri ile Mexico City’de faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü Türkiye Kültür Merkezi’nin ortak organizasyonuyla, “Dünya Türk Dilleri Ailesi Günü” dolayısıyla “Türk dilleri ailesi: ilk yazılı metinlerden modern döneme kadar” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Azerbaycan’ın Meksika Büyükelçisi Seymur Fetaliyev, kültürün ayrılmaz bir parçası olan ve halklarımızı birleştiren ortak dil unsurunun önemini vurguladı. Fetaliyev, 2025 yılında Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen UNESCO Genel Konferansı’nın 43. oturumu sırasında “Dünya Türk Dilleri Ailesi Günü”nün ilan edilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdi; bunun Türk dilinin evrensel kültürel çeşitliliğin ayrılmaz bir parçası olarak tanınması yönünde atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca bu girişimin, Türk dili ailesinin korunması, geliştirilmesi ve uluslararası alanda tanıtılmasına hizmet ettiğini ve ilk günden itibaren Azerbaycan tarafından desteklendiğini ifade etti.

Büyükelçi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Bizim ailemiz Türk dünyasıdır” tezinin hem aidiyetin hem de sorumluluğun bir beyanı olduğunu söyledi. Bu yaklaşımın, ortak tarihe, ortak kültürel hafızaya ve ortak değerlere dayanan birlik anlayışını ön plana çıkardığını vurguladı. Fetaliyev ayrıca, Türk dili ailesinin zenginliğini dünyaya tanıtmak için yalnızca bir gün ilan edilmesinin yeterli olmadığını; bunun ardından somut ve sürdürülebilir çalışmalar yürütülmesi ve dil diplomasisinin sistematik hâle getirilmesi gerektiğini belirtti.

Konferansta konuşan Türkiye’nin Meksika Büyükelçisi Murat Selim Esenli ile Kazakistan Büyükelçisi Almurat Turganbekov, “Dünya Türk Dilleri Ailesi Günü”nün tesis edilmesinin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yeni fırsatlar yarattığını; tarihi ve kültürü ortak olan Türk dünyasının zenginliği ve çeşitliliğinin parlak bir geleceğe kapı araladığını ifade ettiler. Konuşmalarda ayrıca, Türk dilinin korunması ve teşvik edilmesi açısından Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde yürütülen iş birliğinin önemi vurgulandı.

Daha sonra Yunus Emre Enstitüsü’nde Türk dili ve kültürü üzerine dersler veren Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, konuşmasında Türklerin ilk yazılı kaynakları olarak Orhun-Yenisey yazıtları, bu yazıtların 1893 yılında Danimarkalı bilim insanı Vilhelm Thomsen tarafından okunması, Türk alfabelerinin gelişimi, Türk dilli halklar ve yayıldıkları coğrafya ile Türk dillerindeki ortak kelimeler hakkında bilgi verdi.

Etkinliğe ayrıca Meksika Dışişleri Bakanlığı, Meksika Parlamentosu, Meksika’daki diplomatik misyon temsilcileri ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nin (UNAM) yetkilileri de katıldı.

Yorum yazabilirsiniz