Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 27 Aralık 2024 tarihli “Türkistan’da Ceditçilik hareketinin kurucusu, seçkin yazar ve toplum adamı, yayıncı ve öğretmen Mahmudhoca Behbudi’nin doğumunun 150. yıldönümünün geniş çaplı kutlanması” konulu Kararnamesi ve Özbekistan Sanat Akademisi Başkanı’nın 4 Ocak 2025 tarihli emri uyarınca, sergi-yarışma da dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Amac, ulusal kurtuluş hareketinin seçkin bir temsilcisi olarak hayatını bilim, eğitim, edebiyat, sanat, basının gelişmesine adamış, aynı zamanda dünya medeniyetinin ileri başarılarını, toplumun manevi ve entelektüel gelişimini ve özgürlüğün kazanılmasını insanlara tanıtmaya adamış olan Mahmudhoja Behbudi’nin hayatını ve eserlerini güzel sanatlar aracılığıyla yansıtmaktır.
Özbekistan Sanat Akademisi basın servisinden alınan bilgiye göre, Sanat Sergileri Müdürlüğü merkez sergi salonunda bir sergi-yarışma düzenlendi. Yarışmanın organizatörleri Özbekistan Sanat Akademisi, Sanat Sergileri Müdürlüğü, Özbekistan Sanatçılar Birliği ve Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’na bağlı Baskı Mağdurları Devlet Anı Müzesi’dir.
Sergide, Devlet Baskı Mağdurlarını Anma Müzesi koleksiyonlarından yedi eserin yanı sıra 16’dan fazla ünlü sanatçının 40’tan fazla eseri yer alıyor.
Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Mirası Ajansı bünyesindeki Sanat Uzmanları Konseyi tarafından onaylanan ve sanatsal değeri yüksek olan eserler, Devlet Baskı Mağdurları Anı Müzesi fonuna satın alınacak ve sponsorlar tarafından işaretlenecektir.
Yorum yazabilirsiniz