Azerbaycan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 12. Zirvesi’nde, teşkilat üyesi olmayan devletlerle işbirliği için “TDT+” formatının oluşturulmasına ilişkin karar alınması planlanıyor.
Bunu TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Omuraliyev bir röportajında dile getirdi.
“Kuruluşumuz içindeki iş birliğini genişletme kararı alınacak. Üçüncü ülkelerle iş birliğine olanak sağlayacak bir “TDT+” formatı olacak. Bazı gazetecilerin bazen yorum yapmaya çalıştığı gibi kapalı veya askeri bloklardan bahsetmediğimizi hemen vurgulamak istiyorum. Bu doğru değil.” dedi.
Genel Sekreter, güvenlik konularının daha önceki zirvelerin temel teması olduğunu ve önümüzdeki zirvede de önemli bir konu olmaya devam edeceğini söyledi.
“Ancak bu sefer odak noktamız ekonomi olacak. Ekonomik gündem, ulaşım, lojistik ve altyapı ilişkilerini kapsıyor; bunlar tüm üye ülkelerimiz için stratejik yönlerdir,” dedi Ömüraliyev.
Gebele’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 12. Zirvesi’nin “Bölgesel Barış ve Güvenlik” temasına adandığını belirtmek gerekir.
Yorum yazabilirsiniz