Türkistan Bölgesi’nin Ordabası ilçesine bağlı Karaspan köyü yakınlarında bulunan Tolebaitobe-2 antik nekropolü topraklarında arkeologlar sansasyonel keşiflerde bulundu.
Janibekov Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Arkeoloji Merkezi, Ordabasy Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi-Rezervi ve Leiden Üniversitesi’nin (Hollanda) ortak araştırma gezisi sonucunda Kangju dönemine (MÖ 1. yüzyıl – MS 4. yüzyıl) ait mezar höyükleri keşfedildi.
Arkeologlara göre mezar höyüklerinden birinde bilim insanları asil bir göçebe savaşçının gömüldüğünü keşfetti: “Yüksek statüsü nadir eşyalarla kanıtlanıyor: iplik izlerinin korunduğu ok uçları, bir maket bıçağı, at koşum takımı parçaları, kemer tokaları ve dekoratif süsler. Özellikle büyük bir hum’a – tabutun altına yerleştirilmiş, karmaşık ve düşünceli bir cenaze törenini gösteren bir kap – dikkat çekildi”.
Ayrıca uzmanlara göre kötü ruhlara karşı korunmak için kullanılan alçı muskalar ve muhtemelen sembolik bir adak olan bir at dişi buldular. Başka bir höyükte arkeologlar, değerli metalleri eritmek için tasarlanmış nadir bir seramik pota ortaya çıkardılar. Bu keşif, bölgedeki metalurjinin gelişimine ışık tutuyor.
Antik çağlarda birçok mezar höyüğünün yağmalanmış olmasına rağmen, bilim insanları büyük bilimsel ve tarihi değere sahip değerli eserler bulmayı başardılar. Ulusal Tarih ve Kültür Rezervi-Müzesi “Ordabasy” çalışanları da imzalanan işbirliği mutabakatının çerçevesinde kazılara katıldılar.
Leyden Üniversitesi’nden genç antropolog Polina Kolmogorova bulguyla ilgili şunları söyledi:
“Bu çalışmalar bize eski Kazakistan’ın kültürünü ve geleneklerini daha iyi anlamamızı sağlayacak. Çalışmamızın sonuçlarının dünya bilimine önemli bir katkı olacağından eminiz”.
Türkistan bölgesinde arkeolojik araştırmaların devam etmesi planlanıyor. Bilim insanları bölgenin hala keşfedilmeyi bekleyen birçok sırrı barındırdığından emin.
Daha önce Kazinform ajansına verdiği röportajda Margulan Arkeoloji Enstitüsü çalışanı Albina Erzhanova, keşif gezileri ve eşsiz keşifleriyle ilgili hikayeler paylaşmış ve modern arkeolojinin günümüzde neden giderek daha fazla kadının ilgisini çektiğini açıklamıştı.
Daha önce Margulan Arkeoloji Enstitüsü çalışanı Albina Erzhanova, keşif gezileri ve eşsiz keşifleriyle ilgili hikayeleri paylaşarak, modern arkeolojinin günümüzde neden giderek daha fazla kadının ilgisini çektiğini açıklamıştı.
Yorum yazabilirsiniz