Türkmenistan, küresel deniz taşımacılığı alanındaki konumunu güçlendirmek için adımlar atıyor. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, dijital sistem üzerinden yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin stratejik hedeflerini paylaştı.
1993 yılından beri Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) üyesi olan Türkmenistan, bugüne kadar 14 uluslararası sözleşmeye taraf oldu. Şimdi ise küresel ulaştırma sistemine entegrasyon için yeni adımlar planlanıyor.
Toplantıda, ilgili bakanlıkların temsilcilerinden oluşacak bir çalışma grubunun kurulması ve IMO’nun yeni belgelerine katılım sürecinin koordinasyonunun sağlanması önerildi. Öncelikli hedeflerden biri, uluslararası deniz taşımacılığının kolaylaştırılmasına ilişkin sözleşmeye katılarak limanlardaki işlemleri basitleştirmek ve yük akışını hızlandırmak.
Ayrıca, IMO yönetiminin Türkmenistan’a ziyaretleri, pratik konferanslar ve seminerler düzenlenmesi de gündeme alındı. Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov önerileri onaylayarak Bakan Meredov’a talimatlar verdi.
Uzmanlar, bu adımların Türkmenistan’ın uluslararası denizcilik arenasındaki görünürlüğünü artıracağını ve bölgesel ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.


Yorum yazabilirsiniz