Kırgızistan, VI. Dünya Göçebe Oyunları için aktif hazırlıklara başladı. Organizasyonda yer alan tüm bakanlık ve birimlerin katılımıyla bir organizasyon komitesi oluşturuldu. Katılımcı ülkelere ilk kez oyunlardan bir buçuk yıl önce davetiyeler gönderildi. Spor, kültür ve bilim programlarının oluşturulması için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, bütçe ve maliyet tahminleri oluşturuluyor.
Bu yıl VI. Dünya Göçebe Oyunları’na katılmak üzere 100 ülkeye davet mektupları gönderildi.
Dünya Göçebe Oyunları Uluslararası Sekreteryası Başkanı Nursultan Adenov, VI. Dünya Göçebe Oyunları için Ağustos 2025’te yeni bir web sitesinin yayınlanacağını ve oyunlar, spor dalları, planlanan etkinlikler, bilet fiyatları ve satış noktaları ile oyun yerleri hakkında ayrıntılı bilgilerin yayınlanacağını belirtti. Oyunların açılış töreni, Bişkek’te inşaatı devam eden yeni stadyum Bişkek Arena’da gerçekleştirilecek.
Adenov’un haberine göre, bugün spor programında çeşitli kategorilerde 40 spor dalı onaylandı. Bunlar arasında güreşin çeşitli türleri, entelektüel, binicilik, spor ve dünya halklarının ulusal sporları yer alıyor.
Dünya Göçebe Oyunları projesinin temel dayanağını Kırgız Cumhuriyeti’nin milli sporları olan Kokbörü, Kırgız güreş, Er eniş, Salburun, Alış, Ordo, Dokuz korgol oluşturmaktadır.
Dünya Güreş Şampiyonası’na ev sahipliği yapan ülkelere, Türkiye ve Kazakistan’da olduğu gibi, projenin temel oyunlarını koruyarak, kendi ulusal sporlarını oyun programına dahil etme hakkı tanınıyor.
Dünya Atlı Spor Federasyonu Organizasyon Komitesi, binicilik spor programına sadece Kokbörü eklenmesinin yeterli olduğunu, Kazak kokparının programda yer almayacağını değerlendirmektedir. Bu karar, benzer sporların tekrarlanmasını önlemek ve bütçe üzerindeki yükü azaltmak amacıyla alınmıştır.
Onaylanan yönetmeliğe göre, VI. Dünya Göçebe Oyunları’na katılım bildirim mektuplarının alınmasının bu yıl sonunda başlayacağını, katılımcıların teknik akreditasyonlarının 1 Mayıs’ta başlayıp 1 Temmuz 2026’ya kadar süreceğini de sözlerine ekledi.
Yorum yazabilirsiniz