Özbekistan’da uygulanan büyük ölçekli reformlar, yalnızca ekonomik büyümeye değil, aynı zamanda ülkenin kültürel, manevi ve eğitim mirasının uluslararası alanda tanınmasına da yol açmıştır. Cumhurbaşkanı’nın girişimiyle, 2019 yılında Kokand’da 1. Uluslararası Halk Uygulamalı Sanatlar Festivali düzenlenmiştir. O zamandan beri ülkede el sanatlarının tüm alanları hızla gelişmiş, usta-çırak geleneği yaygınlaşmış ve on binlerce genç, nesilden nesile aktarılan çeşitli el sanatlarının paha biçilmez sırlarını öğrenmiştir

Bu yıl, 19-21 Eylül tarihleri ​​arasında Kokand, dünyanın dört bir yanından yetenekli zanaatkârları bir araya getiriyor ve şehir, günümüzde zanaatkârların ilgi odağı haline geliyor.

Fergana bölgesi başkanı Hayrullo Bozorov, Urda Meydanı’nda binlerce zanaatkâra hoş geldiniz konuşması yaptı.

Dünya El Sanatları Konseyi Başkanı Saad El-Kaddumi, dünyanın dört bir yanından zanaatkârların üçüncü kez Kokand’da bir araya gelmelerine, deneyim alışverişinde bulunmalarına ve başarılarını sunmalarına olanak tanıyan koşulları yarattıkları için Özbekistan halkına ve Cumhurbaşkanı’na şükranlarını sundu.

Ardından, Uluslararası El Sanatları Sergisi alanının girişine inşa edilen “Khukandi Latif” kemeri ve ticaret ve sergi pavyonları açıldı. Sergiyi ilk ziyaret edenler festival katılımcıları ve Kokand sakinleri oldu. Sergide, 70 ülkeden zanaatkârların yanı sıra Özbek zanaatkârların da eserleri sergileniyor.

Festivalin ilk günü tarihi bir olaya sahne oldu: Kokand’ın merkezindeki Büyük Düşünürler Müzesi, resmen Uluslararası El Sanatları Müzesi statüsüne kavuştu. Müze, dünya çapında halk sanatları ve el sanatlarının gelişimine önemli katkılarda bulunan tanınmış isim, araştırmacı ve eğitimci Ghada Hijjavi-Qaddoumi’nin adını taşımaktadır.

Aynı gün, el sanatları okullarını, usta-öğrenci geleneklerini, çeşitli bölgelerin sanatsal stillerini ve çağdaş eğilimleri ayrıntılarıyla anlatan “Özbekistan’ın Halk Uygulamalı Sanatları” adlı kitap-albüm için bir sunum yapıldı.

Sunumda konuşan Fergana Bölgesi Hükümdarı Hayrullo Bozorov, bu tür yayınların halkın asırlık deneyim ve zanaatkarlığını sürdürdüğünü belirtti. Saad el-Qaddumi, kitabın diğer dillere çevrileceğini ve dünya çapındaki zanaatkarlara fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.

Festivalin önemli etkinliklerinden biri, Kokand Devlet Müzikal ve Dram Tiyatrosu’nda düzenlenen “El Sanatları ve Halk Uygulamalı Sanatlarının Gelişim Beklentileri” konulu uluslararası bilimsel ve uygulamalı konferanstı. Fransa, Avusturya, İran, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan otuz sekiz uzmanın katıldığı konferansta, nesli tükenme tehlikesi altında olan geleneksel el sanatlarının korunması, modern koşullara uyarlanması, müze sergilerinin korunması ve turizm potansiyelinin geliştirilmesi konuları ele alındı.

Yorum yazabilirsiniz