Kırgızistan, küçük hidroelektrik santrallerinin kapasitesini artırarak enerji güvenliğini güçlendirme yolunda ciddi bir adım atıyor. 2026 yılında ülkede toplam kapasitesi 81 MW’ı aşan 13 yeni küçük HES’in işletmeye alınması planlanıyor.

Bu projeler, Cumhurbaşkanı Sadır Japarov tarafından başlatılan enerji sektörünün kapsamlı modernizasyon programı çerçevesinde hayata geçiriliyor.

Ana hedef, iç enerji üretimini artırmak, ithalata olan bağımlılığı azaltmak ve artan enerji talebi karşısında sürdürülebilir bir enerji arzı sağlamak.

Reformlar, Enerji Bakanı Taalaybek Ibraev’in liderliğinde aktif olarak ilerletiliyor ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine önem veriliyor.

Yeni santrallerin yıllık yaklaşık 348 milyon kWh elektrik üretmesi bekleniyor, bu da özellikle kış döneminde elektrik açığını kısmen kapatmaya yardımcı olacak.

Projelerin coğrafyası, ülkenin neredeyse tüm bölgelerini kapsıyor: Çuy ve Issık-Kul illerinden Narin, Batken ve Oş bölgelerine kadar.

En büyük projeler arasında Sokuluk HES, Orto-Tokoy Santrali ve Câlâl-Abad bölgesinde, daha önce faaliyete geçen Kaynamin HES dahil olmak üzere bir dizi proje yer alıyor.

Sektörün gelişim dinamikleri istikrarlı bir büyümeyi gösteriyor: 2021–2025 yılları arasında Kırgızistan’da toplam kapasitesi yaklaşık 110 MW olan 27 küçük hidroelektrik santrali devreye alınmış ve yıllık yaklaşık 427 milyon kWh elektrik üretilmiş durumda.

Bu durum, ülkenin hidro potansiyelini sistematik olarak kullanmaya başladığını gösteriyor. Uzmanlara göre, Kırgızistan’ın toplam hidroenerji potansiyeli yalnızca kısmen kullanılıyor, bu da üretimin daha da genişletilmesi için büyük fırsatlar sunuyor.

Küçük HES’ler, merkezi şebekelere sınırlı erişimi olan bölgelerin enerji ihtiyacını karşılamada özel bir rol oynuyor. Bu santraller, Toktogul HES gibi büyük hidroelektrik santraller üzerindeki yükü azaltıyor ve enerji iletiminde kayıpları minimuma indiriyor.

Ayrıca, küçük hidroenerji geliştirilmesi, uluslararası finans kurumları ve “yeşil” enerjiye ilgi duyan özel şirketlerin katılımıyla özel yatırımların çekilmesine de katkıda bulunuyor.

Bu sayede Kırgızistan, yalnızca iç talebi karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda CASA-1000 gibi bölgesel entegrasyon projeleri dahil olmak üzere Türkistan ve Güney Asya’daki komşu ülkelere elektrik ihracatı için de uygun koşullar yaratacak.

Sonuç olarak, küçük hidroelektrik santrallerin geliştirilmesi, ülkenin enerji bağımsızlığı stratejisinin temel unsuru haline geliyor. Planlanan projeler başarıyla hayata geçirilirse, Kırgızistan enerji ithalatını azaltabilecek, enerji sisteminin dayanıklılığını artıracak ve bölgede “temiz” enerji ihracatçısı olarak konumunu güçlendirecek.

Yorum yazabilirsiniz