Kazakistan’ın Kostanay bölgesinde bulunan Turgay jeoglifleri, yaş bakımından Nazka Çizgileri’ni geride bırakarak dünyanın en eski benzer yapılarından biri olabilir.
Yeni arkeolojik bulgular bu alanların yaklaşık 8 bin yıl öncesine, yani Neolitik Dönem’e uzanabileceğini gösteriyor.
Jeoglifler, 2007 yılında Kostanaylı araştırmacı Dmitriy Dey tarafından Turgay çöküntüsünde “Google Earth” uydu görüntüleri üzerinden keşfedildi. 2023 yılından 2025’in Aralık ayına kadar Kostanay Bölgesi Tarihi ve Kültürel Mirası Araştırma, Restorasyon ve Koruma Merkezi tarafından 11 keşif gezisi düzenlendi. Araştırmacılar sekiz jeoglifi inceledi, 11 yerleşim alanı tespit etti ve 5 binden fazla eser topladı.
Geçen yılın en önemli keşfi ise Jangeldi ilçesindeki Kızılloba Hat Jeoglifi höyüğünde doğrudan Neolitik Dönem’e ait seramik parçalarının bulunması oldu. Bu keşif, Turgay jeogliflerinin kökeninin daha önce düşünülenden çok daha eski olabileceğine dair en güçlü kanıtlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Araştırmacılar, jeogliflerin yaşını kesin olarak belirlemek için optik uyarımlı lüminesans (OSL) analiz yöntemini kullanıyor. Eğer sonuçlar yaklaşık 8 bin yıllık bir geçmişi doğrularsa, Turgay jeoglifleri Peru’daki Nazka Çizgileri’nden çok daha eski kabul edilecek.


Yorum yazabilirsiniz