Kazakistan’da “Eski Çağlardan Günümüze Kazakistan Tarihi” isimli çalışma tamamlanmak üzere. Yayına hazırlanan Kazakistan tarihiyle ilgili yedi ciltlik eserde, Rusya, Çin, İran ve Avrupa arşivlerinden daha önce bilinmeyen belge ve materyaller kullanılacak.
Devlet Danışmanı Yerlan Karin’e göre, Kazakistan’ın yeni çok ciltli tarihinin temel farkı metodolojik yaklaşımında yatıyor:
“Bu çalışma medeniyet kavramını uygulamaktadır. Kazakistan, yalnızca kadim devletlerin var olduğu bir toprak parçası olarak değil, aynı zamanda bütün bir medeniyetin bağımsız bir merkezi ve gelişim merkezi olarak sunuluyor. Şimdiye kadar kendimizi sadece “bu topraklarda şu veya bu devlet vardı” iddiasını kanıtlamaya çalışmakla sınırladık. Ancak, bize göre, artık kanıta gerek yok – Kazakistan topraklarında kadim devletlerin varlığı uzun zamandır kabul görüyor”.
Aynı zamanda Kazakistan büyük göçebe bozkır medeniyetinin merkezi olarak tanıtılmaktadır.
Yerlan Karin, “Sadece kendi sınırlarımız içinde değil, çok ötesinde de kültürel ve politik nüfuzumuzu sürdürdük. Bu bizim metodolojik yeniliğimizdir”, söyledi.
“Bu kavramı yıl başında Kazakistan Tarihçileri Kongresi’nde ele aldık ve ardından özel bir metodolojik grup oluşturuldu. Bu grup çerçevesinde kavram geliştirildi ve şimdi her ciltte uygulanıyor. Örneğin, daha önce Kazak devlet yapısını Türk Kağanlığı’ndan itibaren saymaya başlamışken, şimdi, son araştırmalara dayanarak, devlet yapısının kökenlerinin Sakalar dönemine kadar uzandığını haklı olarak iddia edebiliriz. Çalışma ayrıca Kazakistan topraklarında Altay, Jetysu, Aral Denizi bölgesi ve Botay kültürü gibi ayrı medeniyet alanlarının bulunduğunu da gösterecektir”.
İkinci cildin, Kazakistan topraklarında farklı dönemlerde var olmuş 14-15 Türk devletinin tarihini sunması planlanıyor.
Üçüncü ciltte, Rus tarih biliminde ilk kez Altın Orda dönemi bütünüyle ele alınacak. Birçok yeni kaynağa yer verecilecek. Son yıllarda yurt dışında yapılan arşiv araştırmaları sonucunda, Rusya, Çin, İran ve Avrupa arşivlerinde daha önce kullanılmamış yaklaşık 6 bin arşiv belgesi ve harita bulundu. Bu materyaller de yayına dahil edilecek. Dolayısıyla, bu çok ciltli tarih birçok yenilik içerecek ve geniş bir tartışmanın konusu olacak.
Yorum yazabilirsiniz