Astana’daki Kazakistan Milli Akademik Kütüphanesinde, Türk dünyasının çok asırlık tarihine ve kültürel mirasına adanan iki ciltlik “Türkistan” ansiklopedisinin tanıtımı gerçekleştirildi. Etkinlik, Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı ile Türk Kültür ve Miras Vakfının desteğiyle düzenlendi.
Toplam 880 sayfadan oluşan bu temel bilimsel eserde Türkistan’ın; yalnızca Kazakistan’ın modern bir şehri ve bölgesi olarak değil, aynı zamanda Türk medeniyetinin en önemli tarihi ve manevi merkezlerinden biri olarak sunulduğu belirtildi.
Ansiklopedi üzerindeki çalışmalar 2021-2025 yılları arasında yürütüldü. Eserin hazırlanmasında 300’den fazla bilim insanı ve araştırmacı yer alırken, 4.000’i aşkın isim ve kavram incelenip analiz edildi.
Projenin direktörlüğünü ve genel yayın yönetmenliğini tanınmış Türkolog ve akademisyen Darkhan Kydyrali, başeditörlüğünü ise edebiyat araştırmacısı Turdykul Shanbay üstlendi.
Ansiklopedide Türk halklarının tarihi, arkeolojisi, mimarisi, etnografyası, edebiyatı ve manevi mirasına dair kapsamlı materyaller yer alıyor. Zengin bir içeriğe sahip olan eser; tarihi haritalar, fotoğraflar ve illüstrasyonlarla destekleniyor.
Tanıtım töreninde konuşan Darkhan Kydyrali; ansiklopedinin, Türkistan coğrafyasını kardeş halkları birleştiren geniş bir kültürel ve tarihi mekan olarak ele aldığını ifade etti. Kydyrali, iki ciltlik yayında Türk dünyasının tarihi ve medeniyetine adanmış 4.000’den fazla makale ve materyalin bulunduğunu vurguladı.
Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktoty Raimkulova, teşkilatın Türkistan’ın İslam dünyasının kültür başkenti ilan edileceği 2027 yılına yönelik kültürel ve bilimsel projeler hazırladığını belirtti. Raimkulova ayrıca, 1926 yılında Bakü’de düzenlenen Birinci Türkoloji Kurultayı’nın 100. yılını hatırlatarak Türk halklarının ortak tarihinin ve kültürel mirasının korunmasının hayati bir misyon olduğunu altını çizerek ifade etti.
Ansiklopedinin başeditörü, edebiyatçı ve filoloji doktoru Turdykul Shanbay ise projenin temel amaçlarından birinin, eseri Kazakçadan diğer Türk dillerine çevirerek tüm Türk dünyası okurları için erişilebilir kılmak olduğunu vurguladı.
Azerbaycan’ın “Türkistan” gazetesi genel yayın yönetmeni Agil Jamal da gazetecilere yaptığı açıklamada; Azerbaycan, Kazakistan ve diğer Türk devletleri arasındaki entegrasyon süreçlerinin hızlandığı bu dönemde ortak tarih, kültür, edebiyat ve coğrafyanın öğrenilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Jamal ayrıca, akademisyen Darkhan Kydyrali’nin Türk ülkeleri arasındaki bilimsel iş birliğinin gelişmesine sunduğu katkıları takdirle karşıladıklarını belirtti.
Agil Jamal açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “İki ciltlik ‘Türkistan’ ansiklopedisinin tanıtımının yalnızca Kazakistan ve Türkistan bölgesi için değil, bütün Türk dünyasının geleceği için büyük bir anlam taşıdığına inanıyorum. İlerleyen süreçte bu ansiklopedinin Türkiye Türkçesine, Azerbaycan Türkçesine ve diğer Türk dillerine tercüme edilmesini gönülden arzu ediyorum.”


Yorum yazabilirsiniz