Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ülkelerinin “Kartoğrafya Çalışma Grubu”nun ikinci toplantısı 2-3 Aralık tarihlerinde Bakü’de gerçekleşti.
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye jeodezi ve kartografyadan sorumlu kurumların temsilcilerinin yanı sıra Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcilerinin gözlemci olarak katıldığı toplantının başında, katılımcılar ülkemizde jeodezi ve kartografya alanında yapılan çalışmaları yansıtan bir video klip izlediler.
Daha sonra, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Raşad İsmayilov, Türk Devletleri Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Merey Mukajan ve TDT üyesi ülkelerin temsilcileri konuşmalarını dinlediler.
Toplantıda, tarihi Zafer’in ardından kurtarılmış Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerinde yürütülen büyük ölçekli restorasyon ve inşaat çalışmaları hakkında da detaylı bilgi verildi. Aynı zamanda konuklara, 2026 yılında Bakü’de düzenlenecek olan Dünya Kent Forumu – WUF13’ün hazırlık süreci, güncel gelişmeler ve bölgesel iş birliği fırsatları hakkında bilgi verildi.
Toplantıda, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), ETKB’ye bağlı Jeodezi ve Kartografya Ajansı, diğer ilgili kurum ve kuruluşlar ile TDT üyesi ülkelerden uzmanlar, 30 Eylül – 1 Ekim 2024 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen TDT “Kartoğrafya Çalışma Grubu”nun 1. toplantısında belirlenen hedeflerin uygulama durumunu, iş birliğinin güçlendirilmesini, yeni hedeflerin belirlenmesini ve bunların uygulanması için fırsatların değerlendirilmesini ele aldı.
Etkinlik, panel oturumlarıyla devam etti.
Ayrıca, bir sonraki 3. toplantının Kazakistan Cumhuriyeti’nde yapılmasına karar verildi. Toplantının sonunda, Türk Devletleri Teşkilatı Kartografik Kurumlar Başkanları 2. Toplantısı Bildirgesi imzalandı.


Yorum yazabilirsiniz