Geleneksel olarak hayvan derisiyle kaplanan müzik aletlerine alışılmadık bir dokunuş katan Atyraulu usta Nursultan Kaliyev, Kazak milli çalgısı kopuzu (kobız) yayın balığı derisiyle kapladı. Çocukluğundan beri ahşap ve metal işçiliğine meraklı olan usta, oyma ve torna teknikleriyle ürettiği her esere tarihi bir doku kazandırıyor.
Bölgenin balık zenginliğinden esinlenerek yayın balığı derisinden kopuz yapmaya karar veren Kaliyev, bu enstrümanı tamamlamak için yaklaşık bir yıl harcadı. Balık derisini temizleyip tuzlayarak kurutan usta, bu özel tabaklama yöntemini kendi denemeleriyle geliştirdi. Derinin dayanıklılığını test ederken rengini korumayı başaran Kaliyev, enstrümanın formunu da balık ve havyar figürlerine benzetti.
Yayın balığı derisi kopuza özel bir ses de kazandırdı. Enstrümanı deneyen uzmanlar ve tanınmış kopuz icracıları, çıkan sesin yumuşak, derin ve içten geldiğini, diğer hayvan derilerine kıyasla daha zarif bir tınıya sahip olduğunu belirtti. Atyrau bölgesindeki mersin balığı gibi diğer büyük türlerin derilerini de ileride müzik aletlerinde kullanmayı planlayan usta, yerel karaağaç odununu işleyerek tarihi Saraycık (Sarayşık) kenti temalı ve sanki kazılardan yeni çıkarılmış izlenimi veren antika görünümlü eserler üretmeye devam ediyor.


Yorum yazabilirsiniz