Türkistan ülkeleri ile Azerbaycan arasındaki bölgesel iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adım atılıyor. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, Azerbaycan ve Türkistan ülkeleri liderlerinin gerçekleştirdiği gayriresmî toplantıda, ilk Türkistan-Azerbaycan Zirvesi’nin Türkmenistan’da düzenleneceğini açıkladı. Zirvede bölgesel güvenlikten çevre ve su kaynaklarına, iklim değişikliğinden kültür, eğitim ve bilim alanlarındaki iş birliğine kadar geniş bir yelpazedeki konuların ele alınması planlanıyor.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı, görüşmelerde ele alınmak üzere barış, istikrar, güvenlik ile bölgesel ve uluslararası gündemdeki konulara ilişkin görüş alışverişi olmak üzere beş temel iş birliği alanının belirlendiğini ifade etti.
Zirvede ayrıca çevrenin korunması, iklim değişikliği, su kaynaklarının akılcı kullanımı, Aral Gölü’nün yeniden canlandırılmasına yönelik ortak eylem ve çabaların koordinasyonu gibi konuların ele alınması planlanıyor.
Bunun yanı sıra kültürel, eğitim ve bilimsel bağların geliştirilmesi, öğrenci ve gençlik değişimlerinin artırılması konularının da görüşülmesi bekleniyor.


Yorum yazabilirsiniz