Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçiliği, İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, “New Era” Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi iş birliğinde Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 30 yılına ithafen “Uluslararası Kazak Tarihi, Kültürü ve Dili Kongresi” düzenlendi.
Türkiye ve Kazakistan’dan çok sayıda üniversite, araştırma merkezi ve diğer kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen kongrenin açılış konuşmalarını Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Doğan, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli ve TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtcan Omarov yaptı.
Konuşmalarında hatipler, Kazakistan’ın bağımsızlığının elde edilmesiyle birlikte yaşanan olaylar, ulaşılan gelişim düzeyi, başarılar ve bağımsızlık uğrunda yapılan mücadele konularına değindi. Bu süreçte tarihe, kültürel mirasa dile çıkmanın bilinciyle hareket edildiği, ülkenin siyasi, ekonomik ve uluslararası düzeyde önemli kazanımlar elde ettiği vurgulandı.
Bağımsızlığın ilk dakikalarından itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün devlet kurumlarıyla birlikte kardeş Kazakistan’ın bağımsızlığını desteklediği ve ilk tanıyan ülke olduğu vurgulanan konuşmalarda, TÜRKSOY, TDT, TürkPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı gibi kuruluşların farklı alanlarda Kazakistan ile Türk Dünyası arasında iş birliği ve dayanışmaya katkı sundukları belirtildi.
Kazakistanlı sanatçıların geleneksel müzik aleti Dombra’yla mini bir konser sundukları kongrenin ilk gününde “DÜNDEN Bugüne Kazakistan Başkentleri”, “Abılay Han ve Kazak Tarihindeki Yeri”, “Orta Asya’nın Kalbinde, İstikrarın Güvenliğin ve Ekonomik Kalkınmanın Merkezi – Kazakistan”, Kazak Kültüründe Geleneksel Çocuk Oyunları”, Kazakistan Milli Hareketi Alaş Orda ve Alihan Bökeyhan”, “Kazak Türklerinde Sogım Geleneği” gibi bildiriler sunuldu.
Yorum yazabilirsiniz