Bir fincan kahve, sadece lezzetli bir içecekten fazlasını ifade edebilir mi? Türk kahvesi, köklü tarihinden gelen zengin aroması ve benzersiz sunumuyla dünyanın dört bir yanında insanları bir araya getiriyor. Bu kadim kültürün izleri, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde İsviçre’nin Cenevre kentinde yeniden canlandı.

Cenevre’de Türk Kahvesi Rüzgarı: Dünya Türk Kahvesi Günü Kutlandı

Türk kahvesi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü kapsamında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen etkinliklerle tanıtıldı. Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosluğu, Türk Hava Yolları (THY), Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği ile Mutfak Sanatları Akademisi iş birliğiyle gerçekleştirilen program, yoğun ilgi gördü.

Diplomatik Katılım ve Kahve Sektörünün Temsilcileri Buluştu

Etkinliğe Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, THY Cenevre Müdürü Hüseyin Avni Gümrükçüoğlu, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim’in yanı sıra İsviçre’nin batısındaki kahve sektörünün önde gelen isimleri, gazeteciler ve farklı ülke temsilciliklerinden katılımcılar yer aldı.

Programın ilk bölümünde Osman Serim, Türk kahvesinin hazırlanış süreci ve tarihine dair kapsamlı bir sunum yaptı. Sunumun ardından misafirlere geleneksel Türk kahvesi ve lokum ikram edildi. Kahve ikramının ardından konuklar, kahve falı deneyimiyle etkinliği keyifli bir şekilde tamamladı.

Yabancı Öğrencilere Türk Kahvesi Deneyimi

Etkinliğin ikinci aşamasında, Cenevre’nin ünlü otelcilik ve gastronomi okulu Ecole Hôtelière de Genève öğrencileri Türk kahvesiyle tanıştı. Okulun direktörü Suzanne Welle ve Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan’ın selamlama konuşmalarıyla başlayan programda, Osman Serim Türk kahvesinin kültürel ve tarihsel önemine dair bir sunum gerçekleştirdi. Sunum sonrası öğrencilere Türk kahvesi ve lokum ikram edilerek geleneksel lezzetler tanıtıldı.

Bir Fincan Kahvenin 40 Yıllık Hatırı

Türk kahvesi, 2015 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne dahil edilerek uluslararası alanda tanındı. Özel hazırlama ve pişirme teknikleriyle diğer kahve türlerinden ayrılan Türk kahvesi, yumuşak aromasıyla dikkat çekerken Türk misafirperverliğiyle de özdeşleşmiş durumda.

Eskiden nadir bulunan bir içecek olan Türk kahvesi, yalnızca özel misafirlere ikram edilirdi. Zamanla kültürel bir simge haline gelen bu gelenek, bugün dünya çapında yaygınlaşarak 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nde kutlanıyor. Bu özel gün, Türk kahvesinin eşsiz tarihini ve kültürel önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Yorum yazabilirsiniz