Bilim ve Teknoloji

Türkistan’da Nükleer Enerji Projesi

Yazan Tüdev

Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi Türkistan ülkeleri, enerji bağımsızlığına ulaşmak, ekonomilerini güçlendirmek ve çevresel sorunları azaltmak için nükleer enerji projelerine ağırlık vermeye başlıyor.

Son yıllarda, nüfusu hızla artan Türkistan ülkelerinde nükleer enerji konusu giderek daha fazla gündeme geliyor. Bölgenin önde gelen iki ülkesi Kazakistan ve Özbekistan, bu alanda ciddi adımlar atarak nükleer enerjiyi geliştirmeye yönelik kararlar almaya başlamış durumda.

Özbekistan, küçük ölçekli bir nükleer santral inşa etmek için çalışmalara başlamışken, Kazakistan ise tam kapasiteli bir nükleer santral inşası konusunda karar vermek üzere bu hafta sonu halk oylamasına gidiyor.

Yeni Nükleer İzleme Enstitüsü’ne (NNWI) göre, Türkistan ülkelerinin uranyum açısından zengin olması, bu bölgede nükleer enerjiye yönelimi daha cazip hale getiriyor. Özellikle Kazakistan için nükleer enerji, ülkenin enerji güvenliği açısından “tek çözüm” olarak görülüyor.

Kömürle çalışan termik santrallerin şu anda ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 70’ini karşılamasına rağmen, Kazakistan 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda nükleer enerji projeleri, gelecekte ülke için kritik bir rol oynayacak.

NNWI Orta Asya Şubesi Danışma Kurulu Başkanı Baurjan İbrayev, Özbekistan’ın nükleer santral inşa etmeye başladığını, Kırgızistan’ın da bu konuda bir niyet beyanında bulunduğunu açıkladı. İbrayev ayrıca, Kazakistan’ın nükleer enerji üretimi konusundaki yetkinliğinin bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha güçlü olduğunu belirtti. Ülkenin, dünyanın en büyük ham uranyum ihracatçısı olmasının yanı sıra nükleer fizik alanında faaliyet gösteren ulusal merkezleri ve eğitimli iş gücü ile bu alanda öne çıktığını ifade etti.

“Fotoğraf Temsilidir.”

Kazakistan için nükleer enerji santrali, ülkenin geleceği açısından kritik bir öneme sahip.

Kazakistan Atom Endüstri Geliştirme Birliği Başkanı Aldiyar Toktarov, Orta Asya ülkelerinin nükleer enerjiye yönelmelerinin temel sebeplerinden birinin enerji bağımsızlığı olduğunu vurguladı.

Toktarov, “Kazakistan için nükleer enerji santralinin hayati önem taşıdığını söylersek abartmış olmayız. Artan enerji tüketimiyle birlikte elektrik sıkıntısı çekiyoruz ve mevcut termik santraller de artık eskidi.” dedi.

Ayrıca, nükleer enerjinin küresel bir trend haline geldiğini belirten Toktarov, 6 Ekim’de yapılacak nükleer enerji santrali inşa referandumunun olumlu sonuçlanmasını umut ettiğini dile getirerek, “Bu sayede biz de nükleer enerji geliştiren ülkeler arasındaki yerimizi alırız.” şeklinde konuştu.

Yorum yazabilirsiniz